perjantai 23. lokakuuta 2015

Tervetuloa Bondlandiaan

Lukiossa perustelin Bond-urakointia itselleni aina sillä, että jotain uutta tässä oppii Bondista, populaarikulttuurista ja yhteiskunnasta.

Se on totta. Nyt olen keksinyt lopullisen teorian Bond-elokuvien ajallisesta ja tyylillisestä jakamisesta.

Keksin sen katsoessa Octopussya, joka on yksi niistä elokuvista, joita aloin jahdata syksyllä 1991, kun ensimmäiset kymmenen Bondia tulivat telkkarista. Se löytyi Siilinjärven uudesta S-Marketista, joka rakennettiin palaneen tilalle. Marketti paloi, kun kaksi ”kaveria, joilla menee vähän huonommin” murtautuivat markettiin kaljan ja tupakan takia. ”Harmi homma, kaverit joutuvat maksamaan tätä loppuelämänsä” isä totesi, kun ajoimme raunioiden ohi. Kun uuteen, isompaan markettiin sitten tuli myös VHS-osasto, tunsin kiitollisuutta kavereita kohtaan.

Octopussy edustaa Mooren Bondien parhaimmistoa ja se on yksi Bondlandian keskeisistä Bondeista. Se teoria menee siis näin: 1960-luvulla oli Bondmania: Bondit olivat elokuvia, jotka loivat vakoojaelokuvan lajityypin ja muutenkin vaikuttivat tuon ajan ihmisten toiveisiin, haluihin ja käsiyksiin esimerkiksi luksuksesta, maailmasta ja seksistä.

Muutaman elokuvan ylimenokauden jälkeen alkoi Bondlandia vaihe, jossa sarjasta tuli itsenäinen ja itseensä viittaama jatkumo. Elokuvissa moni asia saa merkityksensä siitä, miten ne suhteutuvat sarjan toistuviin tapoihin ja kohtausiin. Bondlandia alkoi siis vuoden 007 – Rakastettunista ja jatkui melkein koko 1980-luvun. Elokuvat sisältävät melkein saman määrän toimintakohtauksia, naisia ja etenevät saman kaavan mukaan. Bondlandia kaudella myös esimerkiksi alkutekstejä edeltävät avausjaksot vakiintuivat omiksi toimintakohtauksiksiin, jotka oli monesti jopa parhaiten mieleenjäävä osuus. Muistan, kun Esa Saarinen kertoi joskus haastattelussa katsovansa vain alkujaksot, jotta pääsee oikeaan tunnelmaan, mutta aikaa ei mene liikaa.

Tässä Octopussyn avaus, italiaksi.(Ei löytynyt enkuksi)




Tavallaan samaa viehätystä on suomalaisissa Uuno-elokuvissa, joiden iso viehätys on, että mitähän se Uuno on taas keksinyt ruuan, laiskottelun ja naisten saralla. Bondilla nämä asiat naiset, vempeleet, autot, sutkaukset ja luksuksella keuliminen.

Bondlandiaa yritettiin uudistaa 1980-luvun lopussa, mutta Lupa tappaa oli epäonnistunut, 00 ja kultainen silmä oli minusta uusi onnistunut avaus, mutta sen jälkeen alkoi Retrobondin kausi. Daniel Craigin Bond taas merkitsi Bond reboot –kauden alkua.


Retroon ja rebootiin palaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti