maanantai 5. lokakuuta 2015

SPECTREN ensi-iltaan vajaat 4 viikkoa, tällainen SPECTRE oli ennen

Uuden Bondin ensi-iltaan on enää vajaat neljä viikkoa. Tietoa elokuvasta on saatavilla ainakin sen verran, että kyseessä on sarjan pisin elokuva, 2 tuntia 30 minuuttia. Silti se ei riitä kertomaan yhtä pitkää juonta SPECTRESTA kuin vanhat Bondit tekevät.

Nyt olen katsonut kaikki vanhat SPECTREÄ kuvaavat Bondit, eli yhteensä kuusi Bond-elokuvaa. (Oikeasti olen katsonut jo enemmänkin, mutta kirjoittaminen etenee katsomista hitaammin.)

Suurimmat kysymykset ovat, miten uusi Bond kuvaa rikollisorganisaatio SPECTREÄ ja onko sen johtaja Blofeld mukana kuvioissa. SPECTRE oli keskeinen osa Bondeja ensimmäisen kymmenen vuoden, mutta katosi sitten kokonaan.

(Syy katoamiseen on juridinen. Selostan sen tiivisti tässä. Kannattaa loikata yli, jos haluaa mennä suoraan asiaan. SPECTRE luotiin alun perin tekemättä jäänyttä elokuvahanketta varten. Ian Fleming suunnitteli Bond-elokuvaa 1960-luvun taitteessa yhdessä Kevin McCloryn ja Jack Whittinghamin kanssa. Hanke kariutui, mutta Fleming käytti ideat kirjassaan Pallosalama. Asia meni oikeuteen, ja Fleming hävisi. Näin McClory sai oikeudet Pallosalaman tarinaan ja oli tuottamassa Pallosalamaa. 1970-luvulla McClory suunnitteli uutta versiota Pallosalamasta nimeltä Warhead, Warhead 8 tai James Bond of the Secret Service. Tämä ei toteutunut, mutta 1983 hän oli tuottamassa Älä kieltäydy kahdesti –Bondia, joka on siis uusi versio Pallosalamasta. Bondina on Connery. 1990-luvulla hän suunnitteli taas uutta versiota nimellä Warhead pääroolissa Timothy Dalton. 2010-luvulla Danjaq eli muiden Bondien oikeuksien haltija osti McCloryn kuolinpesästä tämän kaikki oikeudet. Näin SPECTREÄ voitiin taas käyttää virallisissa Bondeissa.)

Vanhojen Bondien SPECRTE on valtava rikollisjärjestö, jolla on loputtomat resurssit, hienot univormut, numeroilla korostettu tiukka hierarkia ja jännittävät suunnitelmat. SPECTRE on kuin startup-yritys, joka ei tyydy louhimaan pientä voittoa vuodesta toiseen vaan pyrkii erittäin voimakkaaseen kasvuun kiristyksellä. Järjestön nimihän tulee sanoista Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion.

Olen jo aiemmin kirjoittanut, että SPECTRE korvaa elokuvissa usein venäläisten tiedustelupalvelu SMERSH:in. En tiedä, miksi tuottajat halusivat luoda taustaltaan tuntemattoman superorganisaation poliittisen vihollisen tilalle.

Oikeastaan koko Bondin ensimmäiset 10 vuotta voi katsoa jatkotarinana, jossa Bond tutkii SPECTREA ja sotkeutuu siihen syvemmin. Tohtori Eissä Bond kuulee ensimmäisen kerran SPECTRESTA. Istanbulissa vastassa on jo itse järjestö, ja Blofeld on mukana kuviossa. Kultasormessa SPECTREA ei ole. Pallosalamassa Blofeld on edelleen taustavaikuttaja, mutta Elät vain kahdesti -elokuvassa kaksikko kohtaa ensimmäistä kertaa.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa kaksikko kohtaa jälleen, mutta ei tunnista toisiaan. Se voi johtua siitä, että molempien näyttelijät vaihtuivat. Viimeistään nyt suhde muuttuu traumaattiseksi, sillä Blofeld tappaa Bondin vastavihityn vaimon. Timantit ovat ikuisia alkaa, kun Bond tappaa Blofeldin. Myöhemmin käy ilmi, että ei tapakaan, sillä Blofeld on teettänyt itsestään useita kaksoisolentoja. Lopussa Blofeld kuolee ilmeisesti. Tämän jälkeen häntä ei ole Bondeissa nähty.


Paitsi, että Erittäin salaisen alkujaksossa Bondilla on vastassaan kalju mies valkoisen kissan kanssa. Kyseessä ei kuitenkaan ole Blofeld, ainakaan virallisesti. 

Tässä vielä uusi SPECTREN traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti