sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Miksi Timothy Dalton epäonnistui siinä, missä Daniel Craig onnistui

Timothy Daltonin uran Bondina kesti pari vuotta ja kaksi elokuvaa. Lisää olisi ollut tarjolla, sillä hänen piti näytellä Bondia myös Kultaisessa silmässä, mutta Dalton vetäytyi.

Dalton tullaan varmaan muistamaan siitä, että hänen lyhyellä kaudellaan Bondia yritettiin uudistaa ensimmäisen kerran – siinä epäonnistuen.

Daltonia ei kuitenkaan valittu rooliin uudistavana aikalaiskasvona, sillä häntä harkittiin Bondiksi jo 1960-luvun lopussa, kun rooliin otettiin George Lazenby.

Daltonin ensimmäinen Bond Vaaran vyöhykkeellä on minusta edelleen erittäin hyvä. Sehän palauttaa taas kehykseksi kylmän sodan, vaikka vastassa ei lopulta olekaan venäläiset vaan amerikkalainen asekauppias ja venäläinen petturi. Kannattaa muuten panna merkille, että Bond tekee myös yhteistyötä afgaanien kanssa, joista myöhemmin tuli todennäköisesti talebaneja.

Usein on kerrottu, että elokuva kirjoitettiin ennen Daltonin valintaa eikä se siksi heijasta hänen näkemystään roolista. Tätä varten seuraaja 007 ja lupa tappaa kirjoitettiin synkemmäksi. Bondia haluttiin muutenkin kai uudistaa, kun Bondlandian takuumies Roger Moore oli vetäytynyt roolista 58-vuotiaana. Vaaran vyöhykkeellä tosin menestyi paremmin elokuvateattereissa kuin Mooren viimeinen Bond Kuoleman katse.

1980-luvulla kosto oli monien toimintaelokuvien teema. Bondhan ei ole toiminut koston ajamana kuin vaimonsa tappajaa jahdatessaan. Lupa tappaassa Bond jahtaa huumekauppiaita, jotka ovat rampauttaneet vanhan kollegan Felix Leiterin ja tappaneet tämän vaimon.


”Tämähän on kuin mikä tahansa kasaritoimintaelokuva”, vaimo huudahti, kun oli ylipuhunut hänet katsomisseuraksi. Se on totta, että Lupa tappaa –Bondissa korostuu 1980-luvun toimintaelokuvan kuvasto. Samalla pyritään pitämään hengissä Bondin peruskaavaa. Yhdistelmä ei toimi. Bondien teko meni kuuden vuoden tauolle, mikä ei tosin johdu Lupa tappaasta, kuten moni kuvittelee, vaan taustayhtiöiden talousvaikeuksista.

Bondin reboottamisessa onnistuttiin vasta 17 vuotta myöhemmin, kun koko tarina aloitettiin alusta kunnolla Casino Royalessa. Silloinkin Bondin tekijät ottivat paljon vaikutteita aikalaiselokuvista, mutta uskalsivat muuttaa  Bondin kaavaa rohkeammin. He jopa ravistivat ja sekoittivat sitä.


PS. Aika käy vähiin. Julkaisen Bondit paremmuusjärjestyksessä ensi viikolla. Listalle pääsee silloin myös SPECTRE, sillä pääsen katsomaan elokuvaa jo tiistaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti