perjantai 2. lokakuuta 2015

Kultasormi on ikuinen

Sean Connery Kultasormessa ja Timantit ovat ikuisia -elokuvassa. Välissä 007 vuotta.
Kun George Lazenby ei halunnut jatkaa ja katsojaluvut laskivat, Bondin tuottajat halusivat pelata varman päälle. Bondin roolin ehdittiin pohtia useita vaihtoehtoja, mutta lopulta Sean Connery saatiin palaamaan Bondiksi. Se vaati paketin, jossa yhdistyi ennätyksellinen palkkio ja United Artistilta sitoumus tuottaa muutama Conneryn taiteellisesti kunnianhimoisempi projekti.

Connery palasi neljän vuoden jälkeen rooliin. Nyt katsottuna se ei palauttanut 1960-luvun henkeä Bondiin. Yksi syy siihen on Connery itse. Yllä oleva kuva kertoo paljon.

Connery ei ollut ainoa asia, jossa tuottajat turvasivat menneeseen. Kultasormi oli yksi sarjan suurimpia menestyksiä ja ainakin elokuva, joka määritti Bondin tyyliä vuosiksi eteenpäin. Siksi ohjaajaksi kiinnitettiin Kultasormen ohjaaja Guy Hamilton.

Yhteistä Kultasormen kanssa on myös juonen kuljetus, alun kohtaus, jossa Bond perehdytetään kullan ja timanttien salakuljetukseen, tunnussävelmien laulaja Shirley Bassey ja elokuvien sijoittuminen Yhdysvaltoihin.

Hurjin yhteys Kultasormeen jäi toteutumatta: tuottajat vakavasti pohtivat, että Timantit ovat ikuisia –elokuvassa konna olisi ollut Kultasormen kaksoisveli.

Tästä suunnitelmasta luovuttiin ja sen sijaan konnaksi palasi Bondin vaimon tappanut Blofeld. Mielenkiintoista on, että vaikka Bond alkujaksosta saakka jatkaa Blofeldia tappaakseen tämän, Bondin Tracy-vaimoa ei mainita elokuvassa. Moni pettyi edellisen elokuvan lopetukseen. Timantit ovat ikuisia -Bondista haluttiin kepeä Kultasormen tapaan.


Blofeldin hahmo liitetään elokuvassa todellisen elämän eksentrikkoon: Howard Hughesiin, joka elokuvan rikollisen tapaan majaili lasvegaslaisen hotellin yläkerroksessa. Tarinan mukaan juonikäänne otettiin mukaan, kun tuottaja Albert R. Broccoli näki unen, jossa hänen ystävänsä Hughes oli oikeasti kaapattu ja muut ohjailivat hänen imperiumiaan kulissien takana.

Kultasormen merkityksestä Bond-sarjalle kertoo se, että tuottajat palasivat sen ääreen vielä myöhemminkin. Roger Mooren viimeinen Bond 007 ja kuoleman katse käytännössä toistaa Kultasormen juonikuvion. Kullan tilalla on kuitenkin piirilevyt ja Fort Knoxin Piilaakso. Max Zorin on samanlainen miljonääriliikemies kuin Kultasormi.

Tärkein ero on, että Kultasormea tehtäessä Connery oli 34, Moore Kuoleman katseessa 58. Oikeampi nimi olisi siis ollut 007 ja kultaiset vuodet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti