tiistai 20. lokakuuta 2015

Bond, joka teki Mooren

Sloganit ovat upeita.
Jos Kultasormi on Bond, joka loi Sean Conneryn Bond-hahmon, niin Rakastettuni on se Bond, joka loi Roger Mooren Bondin.

Elä ja anna toisten kuolla ja Kultainen ase ponnistivat Conneryn perinteen pohjalta, mutta ottivat paljon vaikutteita myös muista pop-elokuvista.

Rakastettuni vastaa varmasti ison joukon käsitystä siitä, millainen on Bond-elokuiva. Omituinen rikollinen, joka tuhota maailman (Meri-intoilija Stromberg on kaapannut sekä idän että lännen ydinsukellusveneitä). Paljon laitteita ja erityisesti mukautuvainen auto (Lotus, joka muun muassa kulkee veden alla.) Paljon takaa-ajokohtauksia. Laskettelua. Kohtauksia ainakin parissa kolmessa maassa.

Rakastettuni määritteli millaisia seuraavat Bondit ovat. Etenkin Kuuraketti on kuin toiseen potenssiin paisutettu versio Rakastettunista.

Molemmat elokuvat on ohjannut Lewis Gilbert. Nämä elokuvat sekä Gilbertin aiemmin ohjaama Bond Elät vain kahdesti ovat kiinnostavia osoituksia siitä, että Bondien sisällä elää useita eri perinteitä, joita tietyt tekijät nostavat esille. Gilbertin Bondit olivat valtavia spektaakkeleja, jossa tankkerit kaappaavat sukellusveneitä ja avaruusalukset toisia. Panoksena on koko maailma.


Lopuksi kevennyksenä sitä viime blogissani kaipaamaani Suomi-yhteyttä. Rakastettunissa ja Kuuraketissa Rautahammasta näytellyt Richard Kiel esiintyi Sampon mainoksessa vuosia sitten. En tosin ole ihan varma, että oliko tuo vain Sampon mainos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti