tiistai 27. lokakuuta 2015

Bondit paremmuusjärjestyksessä – katso lista

Kaikki Bondit on nyt katsottu, myös uusin. Kaikista en ole vielä ehtinyt kirjoittaa blogia, mutta alan julkaista jo listaa Bondeista paremmuusjärjestyksessä.

Aloitan lopusta.

Virallisia Bondeja on tehty 24. Ensimmäinen postaus pitää sisällään sijat 24-21. Kuulostaa hitaalta, mutta lupaan, että perjantaiaamuna ollaan päästy terävimpään kärkeen.

24. 007 ja kultainen ase

Kultainen ase on jo pitkään ollut inhokkieni listalla. Nyt kun katsoin sitä, vähän aluksi ihmettelin asennettani. Eihän elokuvassa mitään nyt niin pahasti vialla ole. Siinä on kiinnostava konna, erikoinen apuri, paljon ruotsalaisia ja ajankohtainen teema, eli energiakriisi. Ongelma on, että elokuva on väsähtänyt ja muistuttaa jo enemmän televisiosarjan jaksoa kuin elokuvaa.

Tärkein kriteeri on, että en ole yrittänytkään katsoa Kultaista asetta vuoden 2002. Ei ole tehnyt mieli.

Jos Lewis Gilbert ei olisi auttanut Moorea luomaan Bondiaan Rakastettuni, Bondin tarina olisi loppunut Kultaiseen aseeseen.

Elokuvan heikkoutta selittää osin se, että se tehtiin poikkeuksellisen nopeasti. Mooren ensimmäinen Bond Elä ja anna toisten kuolla oli vuonna 1973 suuri menestys ja osoitti, että yleisö hyväksyy Bondina myös muita kuin Sean Conneryn. Kultainen ase pistettiin pakettiin nopeasti jo seuraavaksi vuodeksi.

23. Die  Another Day

Die Another Day oli vuonna 2002 moninkertainen juhlaelokuva. Bond-elokuvia oli tehty 40 vuotta, ja Die Another Day oli sarjan 20. elokuva.

Valitettavasti tuloksena oli retroiluun ja tekniikkaan tukahtuva tarina, joka osoitti viimeistään, että ilman kunnon kässäriä Pierce Brosnan on täysin hukassa. Brosnanin Bondit taantuivat Kultaisen silmän jälkeen retroelokuviksi, jotka toistivat erityisesti Mooren ajan Bondien asetelmia ja kliseitä uupuneesti. Suurin osa hänen Bondeistaan löytyykin listan lopusta.

Onneksi Die Another Dayn jälkeen Bondia alusta saakka luotsannut Broccolin tuottajaperhe ymmärsi rebootata sarjan.

22. 007 ja lupa tappaa

Ensimmäinen yritys rebootata Bond jäi puolitiehen. Lupa tappaa on yhdistää B-luokan kasaritoiminnan ja Bondin. Tuloksena on hengetön ja ikävä elokuva, joka itsenäisenä teoksena olisi unohdettu ensiksi Anttilan alelaariin ja sitten Netflixin roskaelokuvaosastoon.

21. Huominen ei koskaan kuole

Muistan vieläkin, miten pettynyt olin kun 18.12.1997 menin katsomaan veljien kanssa Huominen ei koskaan kuole –elokuvan. Osoittelevan mediakriittinen tarina ei vetänyt vaan kulki automaattiohjauksella.

Nyt katsottuna kiinnostavaa elokuvassa on sen mediamaisema. Se sijoittaa internetin alkukaudelle, jolloin sateliittikanavat olivat iso juttu. Elokuvan Huominen on brittiläinen tabloid-lehti. Ironista on, että pääkonna Elliot Carverin esikuva oli Rupert Murdoch ja Huomisen News of the World. Elokuvan nimi oli siten väärässä, sillä Huominen kuoli, kun Murdoch joutui lopettamaan News of the Worldin salakuunteluskandaalin takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti