keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Vertailuissa Tohtori Ein ja Spectren mainokset

Toiset elokuvat kestävät aikaa paremmin kuin toiset, mutta mitkään elokuvamainokset eivät kestä aikaa yhtään. Itse Bondien katsomisessa en ole edennyt, mutta kuntosalilla pyörää polkiessani katsoin vanhojen Bondien mainoksia.

Jo aiemmin katsoin 007 ja Tohtori Ein mainoksia DVD:ltä. Tässä yksi mainoksista.


Mainoshan on tehty idiooteille. Bond itse selostaa läpi elokuvan juonen alusta loppuun ja kussakin kohtauksessa tapahtuvat asiat. Mainoksen rytmi on niin hidas, että jokaista alle 80-vuotiasta alkaa ahdistaa.

Vanhoissa mainoksissa on myös järkyttävän huonot sloganit. Esimerkiksi elokuvan 007 Istanbulissa slogan on ”More exiting than the first.” Pallosalamassa kertoja kuvaa: ”James Bond is back in action and what an operator he is.”

Olisi kiinnostava tietää, miksi mainosten muodit ja konventiot vanhenevat niin paljon nopeammin kuin mainosten kohteina olevat elokuvat.

Mainokset ovat silti kiinnostavia, koska niistä näkee, mitä Bondin piirteitä tekijät ja mainosmiehet ovat halunneet korostaa eri aikoina. Tohtori Ein mainoksesta käy ilmi, että heti alusta saakka Bondin on korostettu olevan kova naistenmies, kova matkustamaan ja viileä maailmanpelastaja.

Elementit ovat pysyneet melko samoina mainoksissa 1960-luvulta 1980-luvun loppuun. Leikkaus ja jotkut muut tehokeinot ovat vain muuttuneet.

Viimeistään Skyfallin osalta asetelma on muuttunut. Bondit elokuvina kuvaavat nykyään epävarmempaa maailmaa, jossa Bonkaan ei voi olla varma asemastaan MI6:ssa. 1960-luvun svengaavuus on vaihtunut uhkaan ja epävarmuuteen.

Huipussaan tämä kehitys on Spectren teaserissa. Samaa uhkaa pyrkii kuvaamaan myös Spectren varsinainen mainos, mutta pahasti epäonnistuen ellei tarkoituksena ole ollut tehdä pastissia 1960-luvun mainoksista uhalla höystettynä. Juonta ja hahmoja otetaan niin paljon mukaan, että mitään jännitettä ei muodostu. Tärkeimmäksi dialogin pätkäksi on nostettu ilmeisesti konnaa näyttelevän Christopher Waltzin kommentti Bondille: ”It was me, James. The author of all your pain.”


Uskon vielä Spectreen, sillä ovathan vanhatkin Bondit huonoista mainoksista huolimatta erittäin hyviä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti