tiistai 22. syyskuuta 2015

5 syytä, miksi Kultasormi on rautaa

Shirley Eaton on yksi tunnetuimmista Bond-tytöistä, vaikka hänet surmataan elokuvan alussa erikoisella tavalla.
Kun vanhoja Bondeja katsoo nyt, ne näyttävät helposti yhtenäiseltä sarjalta. Etenkin Daniel Craigin Bondit ovat muuttaneet sarjan perinteitä niin paljon, että moni puhuu vanhoista ja uusista Bondeista. Osalle uusia Bondeja ovat myös Pierce Brosnanin Bondit.

Oikeasti myös vanhojen Bondien välillä on tapahtunut paljon kehitystä, muutoksia ja murroksia. Yksi sellainen on 007 Istanbulissa ja 007 ja Kultasormen välissä. Ensimmäisillä Bondeilla on paljon yhteistä, mutta vasta kolmantena ilmestynyt Kultasormi täydensi Bondin sellaiseksi, jona hänet opittiin tuntemaan ja joka aiheutti Bond-manian 1960-luvulla.

Kaksi ensimmäistä Bondia pyrkivät olemaan erityisesti jännityselokuvia. Kultasormessa huumorin merkitys kasvoi suureksi.

Kultasormi on myös juonenkuljetukseltaan parhaita Bondeja. Sitä on aina ilo katsoa. Juonesta ajattelin kirjoittaa oman blogin.

Kultasormen merkitystä koko sarjalle kuvaa se, että kun puhutaan erityisen bondmaisista kohtauksista, ne usein ovat peräisin Kultasormesta.

Laserileikkuri uhkaa Bondia

Bond on ison osan elokuvasta Kultasormen vankina. On lähellä, että Kultasormi ei halkaise häntä teollisuuslaserilla. ”Odotatteko minun puhuvan.” ”En herra Bond. Odotan teidän kuolevan.”


Erikoinen apuri

Mitä parempi konna, sitä parempi konna, Hitchcock sanoi Francois Truffaut’n haastattelukirjassa. Kultasormi on loistava päärikollinen, mutta Kultasormessa lanseerataan selvästi konnan apurit, jotka ovat myöhemmin olennainen osa sarjaa. Oddjobista muistetaan erityisesti tappava hattu.

Bondin valeasut

Kultasormi alkaa, kun Bond nousee merestä. Hänellä on päällään sukelluspuku ja harhautuslintu. Tehtävän jälkeen Bond riisuu märkäpuvun ja alta paljastaa täydellisesti istuva ja rypytön smokki.


Miten Q:sta tulee Q

Q ja Bondin suhde on täynnä piruilua ja pettymyksiä, kun salainen agentti ei huolehdi erikoislaitteistaan. Nämä kohtaamiset ovat keskeinen huumorielementti Bondeissa. Näin ei kuitenkaan ollut ennen Kultasormea vaan Q oli vakava. Q syntyi, kun Kultasormen ohjaaja käski näyttelijä Desmond Llewelyniä esittämään Q:ta kuin hän inhoaisi Bondia.


Kultainen nainen

Oddjobin yksi erikoisuus on, että hän tappaa Kultasormen pettäneen naisen maalaamalla kultamaalilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti