torstai 17. syyskuuta 2015

2 kertaa 3 +1 pointtia elokuvasta 007 Istanbulissa

Operaatio Grand Slam etenee!

Vuorossa oli toinen Bond-elokuva 007 Istanbulissa (aiemmin Salainen agentti 007 Istanbulissa). Kyseessä on monien mielestä paras Bond-elokuva, mutta minun arvioissani se ei nouse aivan parhaiden joukkoon.

Tässä pari irtofaktaa elokuvasta:

Bond-elokuvat ovat korostetun epäpoliittisia. Ian Fleminginin saman nimisessä kirjassa Bondin vihollinen oli Neuvostoliiton tiedustelu SMERSH, mutta elokuvassa vastustaja on epäpoliittinen SPECTRE.

Elokuvassa on myös venäläisiä, joita SPECTRE yrittää usuttaa brittien kimppuun. Muistaaksi tämä poliittisuus oli syynä, että elokuva kiellettiin muutamaksi kuukaudeksi Suomessa vuonna 1963. 

Istanbulissa ottaa mukaan tärkeän Bond-elementin: siinä nähdään ensimmäinen alkutekstejä edeltävä prologi.

Istanbulissa on mukana myös Bond-elementti, joka poistuu tämän elokuvan jälkeen. Sekä Tohtori Eissä että Istanbulsissa Bondin viettää aikaa Silvia Trenchin kanssa, mutta joutuu lähtemään kiireellä tapaamaan esimiestään M:ää.

Bond on vieraillut elokuvissa eniten Istanbulissa (007 Istanbulissa, Kun maailma ei riitä ja Skyfall) ja Venetsiassa (007 Istanbulissa, Kuuraketti ja Casino Royale).

Austin Powersin osuvimpia piloja on se, että SPECTREN ja tohtori Eviliin kaltaiset rikollisliigat ovat suuria työllistäjiä ja niissä on töissä aivan tavallisia ihmisiä. Tämä alkaa hahmottua viimeistään Istanbulissa katsoessa, sillä SPECTRELLÄ on jopa oma treenaussaari.

Bondien naiskuva ei ole minusta missään nimessä niin yksinkertainen kuin monesti annetaan ymmärtää. Tästä bloggaan varmasti vielä myöhemmin lisää. Istanbulissa naiskuva sen sijaan on paljon yksinkertaisempi kuin muistelin ja iso muutos verrattuna edeltäjäänsä Tohtori Eihin.

Kun viimeksi katsoin kaikki Bondit peräkkäin, olin vielä opiskelija. Nyt olen ollut työelämässä jo niin kauan, että huomaan hakevani Bondeista vertailukohtia työelämään. Tässä SPECTREN johtamisoppia. SPECTRESSÄ ilmeisesti ei juhlita epäonnistumisia samalla tavalla kuin Supercellissa, jossa kuulemma juodaan niiden kunniaksi shampanjaa.

2 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä viiltävää analyysiä. Jään innolla odottamaan seuravaa.

    VastaaPoista
  2. Tätä on tulossa lisää. Ajatuksia on enemmän kuin aikaa.

    VastaaPoista