sunnuntai 13. syyskuuta 2015

007, tohtori Ei ja MacGuffin


Mieli palasi heti vuoteen 1991, kun ensimmäisen Bondin alkumusiikit ja alkutekstijakso alkoivat. Muistan, kuinka suuren vaikutuksen ensimmäisen Bondin näkeminen televisiossa silloin teki.
Toisaalta ymmärrän jo nyt, että kaikkien Bondien katsomiseen liittyy riski boreoutista: muistan elokuvat niin hyvin ulkoa, että mieli alkaa helposti harhailla. Ehkä otan tämän mindfullness-harjoituksena.

Noin 200 katselukerralla mieli kiinnittyi ainakin seuraaviin asioihin:

Ei venäläisiä


Bondeista puhutaan toistuvasti kylmän sodan tuotteina, vaikka elokuva-Bondeista viittaukset venäläisiin ovat vähissä. Tohtori Eissäkin kyse on amerikkalaisten ohjusten suistamisesta pois radaltaan, mutta vihollisena ei ole Neuvostoliitto. Tohtori Ei on duunissa SPECTRE:llä. Sehän on kiinnostavaa tulevan Bondin kannalta.

Upea muotitanssi



Tohtori Eissä uusi huikea tanssi on vallannut Jamaikan pääkaupungin Kingstonin. Bond ei joraa, kuten ei taida jorata missään muussakaan Bondissa. Ehkä siksi minäkään en joraa.

Bond ja naiset


Bondin suhde seksiin ja naisiin nousee varmasti esille blogissa myös jatkossa. Tohtori Eissä Bond toisaalta käyttää kaikki mahdollisuudet harrastaa seksiä vaikkapa naisen kanssa, jota on lähettämässä kuulusteluihin. Toisaalta Tohtori Eissä molemmat sukupuolet ovat erittäin voimakkaasti seksualisoitu. Conneryn paljasta vartaloa esitellään useasti.

MacGuffin


Bondien juonet ovat usein nauha jollain tavalla motivoituja toimintakohtauksia. Usein on vaikea muistaa elokuvan jälkeen, että mistä oikeastaan on kyse. Tohtori Eikin leikkii pitkään olevansa dekkari, jossa Bond lähetetään tutkimaan kadonneen MI6:n agentin kohtaloa. Oikeastaan kyse on siitä, että aikoo syökseä USA:n ohjuksia jonnekin. Elokuvan nimi saattaa antaa vinkin, että kenestä on kyse. Tällaista epämääräistä juonen kohdetta Hitchcock kutsui MacGuffiniksi. Oikeastaan ei ole väliä, että mitä tavoitellaan, kunhan matkalla sattuu niin paljon asioita, että ei katsoja ei ehdi liikaa miettiä. Monesti Bondin McGuffin on suunnitelma, jossa maailma tai osa maailmasta aiotaan tuhota.


Arvio: Olisi kiinnostava tietää, miltä Tohtori Ei näyttäisi nyt jos se olisi jäänyt ainoaksi Bondiksi. Nyt elokuvan viehätys perustuu paljon siihen, miten Bond-mytologiasta tutut asiat ensimmäisen kerran esitetään. Operaatio Grand Slamin suhteen olen optimistinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti