tiistai 3. marraskuuta 2015

Mistä Bondit löytyvät tulevaisuudessa

Katsoin syys-lokakuussa 23 Bondia DVD:ltä. 20 ensimmäistä minulla oli salkussa, jossa jokainen Bond oli kahden DVD:n erikoispainos. Skyfallin DVD oli vain levy ilman erikoisomaisuuksia. Tämä ehkä kertoo, miten DVD:n asema on muuttunut viime vuosina.

Palataan kuitenkin ihan ensiksi alkuun. Kun Bondit esitettiin vuonna 1991 televisiossa, me pistimme videot nauhoittamaan. Aiemmin Bondit pyörivät Suomessa vuokratilastojen kärjessä vuodesta toiseen. Tiedän tämän, sillä Mitä Missä Milloin –kirjasarja julkaisi vuosittain vuokratuimmat videot. Ennen kotivideoiden yleistymistä Bondit olivat niin suosittuja, että niitä näytettiin uusina kopioina elokuvateattereissa. Tiedän tämän, koska kovimpina Bond-faniuden (ja ylipäätään elokuvaintoilun kaudelle) menin lauantaisin Siilinjärven kirjastoon selaamaan vanhoja paikallislehtiä, jotta näin mitä elokuva siellä esitettiin edellisinä vuosikymmeninä.

Elokuvien nauhoittaminen televisiosta oli manuaalista hommaa. Ajastuksissa tärkeää oli, että laittoi riittävästi aikaa, koska mainoskanavien esitykset menivät yliajalle. Epäonnistuimme Istanbulissa nauhoituksessa ja siksi katsoin vuoden kesken loppuvaa versiota elokuvasta. Mainoskatkojen poisto vaati nopeita refleksejä. Täytyi painaa nauhoitus pauselle ja sitten ottaa se oikealle hetkellä pois.

Hänen majesteettiinsa salaisessa palveluksessa joku teki virheen nauhoituksessa ja siksi minulta puuttui kokonaan kohtaus, jossa Bond murtautuu lakimiehen toimistoon Bernissä. Vuosia myöhemmin ostin uuden kopion kuluneen nauhan tilalle ja näin elokuvan oikean version. Olin todella hämmästynyt, kun tajusin, että minulta oli puuttunut 10 minuuttia. Etenkin kun Bond lukee kohtauksessa Playboyta, mikä on minusta epäbondmaista.

1990-luvulla elokuvatkin siirtyivät digitaaliseen muotoon. DVD sisälsi mahdollisuuden uusiin ominaisuuksiin, kuten dokumentteihin, kommenttiraitoihin ja trailereihin. Joistain meuhkatuista ominaisuuksista ei koskaan tullut. En esimerkiksi koskaan ole nähnyt vaihtoehtoisia kuvakulmia missään levyssä. Kuluttajalle tärkeitä olivat myös parempi laatu ja säilyvyys.

DVD oli kuten cd: se mahdollisti vanhojen elokuvien myymisen uudelleen samoille kuluttajille. Ilmeisesti se myös laski kustannuksia, koska dvd-levyjen kopioiminen on vhs:n tekemistä edullisempaa. Myös Bondit julkaistiin dvd:nä loistavien dokumenttien kanssa. Näistä elokuvien tekemisestä kertovista dokumenteista nautin myös tuoreella katsomiskerralla.

DVD-levyjen valtakausi alkaa olla jo ohi. Esimerkiksi vuonna2014 levyjen myynnin arvo laski noin 30 prosenttia. Sama pudotus oli muuten myös blue-ray-levyillä.

Ihmiset kuluttavat elokuvia kotona enemmän suoratoistopalveluista, kuten Netflixistä ja HBO:sta. Palvelut toimivat kuukausiveloituksella ja näyttävät tarjoavan riittävästi elokuvia keskivertoihmisen kulutukseen.

Mutta sitten seuraa iso mutta.

Netflix tuo winner takes it all –periaatteen myös elokuviin. Nettimaailmassa tuo periaate tarkoittaa sitä, että kunkin alan vahvin peluri vahvistuu, mikä vahvistaa sitä entisestään. Näin on käynyt esimerkiksi Googlelle ja Facebookille. Kehitys liittyy itse palveluihin: voi olla, että Netflixistä tulee pian alansa globaali normi. Periaate toimii kuitenkin myös elokuviin, sillä esimerkiksi Netflixin kannattaa panostaa sisäänheittotuotteisiin, jotka saavat ihmiset tilaamaan palvelun. House of Cards on Netflixin ykköstuote. Melkein kaikki muu on alelaarista kaivettua yhden tekemää kamaa.

En usko, että Bondista on sisäänheittotuotteeksi, sillä sen oikeudet ovat kalliita ja elokuvia esitetään melko usein telkkarissa. Uhkana on kuitenkin sama kehitys, joka kohtasi Beatlesia. Beatles taisteli digitaalisia levityspalveluita vastaan liian kauan. Beatlesin maine oli kovimmillaan 1990-luvun puolivälissä, jolloin Anthology-dokkarit ilmestyivät. Levyt olivat kalliita, mutta silti haluttuja. Kun nuoremmat alkoivat kuluttaa musiikkiaan muita kanavia pitkin, he eivät voineet kuunnella Beatlesia eikä bändi ole enää niin tärkeä kuin ennen.

Bondeilla elokuvateatterilevitys on tärkein ansaintakeino. Muut levityskanavat pitävät legendaa elossa ja kiinnostusta yllä. Toivottavasti Bond löytää arvoisensa paikkansa myös uusista kanavista, jotta nuoret löytävät loistavan sarjan myös jatkossa. Muuten maisteri Ei on huolissaan nuorista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti